P&P bild

Stora Talarpriset 2019
Stora Talarpriset är Sveriges största och enda oberoende pris. Ett bevis på vem som är Sveriges bästa talare. Fem talare nomineras av P&P Meetings och ytterligare topp fem talare (nytt 2019) från Speakersrationg.com. Dessutom har varje jurymedlem möjlighet att nominera en talare. Detta sker i augusti. En vinnare tas fram efter att juryn lagt sina poäng som bedöms efter kriterier för vad som kännetecknar en bra talare. Vinnaren överraskas med prisceremoni i november. Syftet med priset är att uppmärksamma talekonsten och det arbete talare gör för att berika andra med kunskap, inspiration och motivation.

Motivering
”För sin enastående förmåga att med ett varierat, engagerat, rytmiserat berättande fånga och ta sin publik genom vardagslivets olika betraktelser och öppna upp för både skratt och allvar. Vår vinnare 2018  ser det stora i det lilla, engagerar och berör sin publik med kropp, röst och variation i tempo. Med en enkel finurlig dramaturgi och med stort hjärta gör vår vinnare skillnad och hjälper andra till framgång.” Stora Talarpriset 2018 går till…KLAS HALLBERG

Priset
- Diplom, blommor och statyett. 
- Ära, berömmelse och artikel i Eventeffect.se, magasinet Svenska Möten och andra medie.

Juryns medlemmar
Lennart Paulsson, juryns ordförande, P&P Meetings
Nina Buchaus, Crevi Retorik
Per Furumo, Voice & Message
Kjell Dahlin, Popretorik
Jacqueline Asker, ledamot Svenska Eventakademin/publikstolen, asQer visual communication
Annacarin Nilsson, InterACT Communication
Annika Dopping, Annika Dopping AB,
Pär Bäckman, Pär Bäckman Kommunikation
David JP Phillips, Presentationsteknik

Mediepartner
eventeffect.se, mötes- och eventbranschens nättidning.
 
Vinnare sedan starten
2014 - Lisa Ekström
2015 - Olof Röhlander
2016 - Aron Andersson
2017 - Milad Mohammadi
2018 - Klas Hallberg


Vad kännetecknar en bra talare?
- Brinner för sitt budskap.

- Förmåga att med sitt budskap nå ut till sin publik.
- Behärkar konsten att övertyga, god retorik.
- Använder ett uttrycksfullt kroppsspråk som stärker budskapet.
- Väger in historier som berör.
- Skapar häpnadsväckande ögonblick.
- Skapar närvaro med sin publik.
- Får talet att låta som en konversation.
- Glimt i ögat, humor, får publiken att känna igen sig, skratta.
- Behärskar interaktion och dialog med publiken.
- Använder pauseringar så att budskapet sjunker in.
- Disponerar avsatt tid för föreläsningen väl.
- Kunnig i ämnet och trygg i samtal.
- Gör det svåra enkelt.
- Ödmjuk inför uppgiften
- Har tränat att stå på scen.

- Strävar efter att konstant bli bättre. 
- Söker nya sätt att förmedla och paketera sina budskap.


Nominerade talare till Stora Talarpriset 2018
(upd 15 aug 2018)


Angela Ahola
Angela är doktor i psykologi, föreläsare, författare och aktuell med hyllade boken, Konsten att göra intryck. Hennes föreläsningar är mycket underhållande om beteenden på jobbet och privat. En föreläsning som beskriver vilka hysteriska utmaningar det innebär att vara människa och förklarar att det förmodligen inte är ditt fel att det blev som det blev – snarare någon annans. Mycket humor och lite allvar blandas med fascinerande vetenskapliga fakta om ditt och kollegornas beteende.

Anna Tebelius Bodin
Anna är hjärnforskare och talar om hjärnan, om vårt minne och motivation. Hon brinner för sitt ämne, har ett uttrycksfullt kroppsspråk, är bra på pauseringar och röstbehandling och övertygar när hon ger konkreta tips om hur man undviker stress, om studieteknik och om välbefinnande.

Aron Andersson
Aron är äventyrare, programledare och författare, men framförallt en grymt inspirerande föreläsare.
Han berör en i alla former, uti fingertopparna. En riktig fighter som talar naket om liv och död. Han finns i nuet där vi alla andra bör vara för varandra. Tidigare uppmärksammad vinnare av Stora Talarpriset 2016.

Barbro Fällman
Barbro startade Retorikcentrum och är en av Sveriges främsta experter i retorik, internationell kommunikation och presentationsteknik. Hon ger lärdomar i effektiv argumentationskonst, där viktiga moment som sakargument och känsloargument bäddas in av en väl förberedd inledning och avslutning. Med stöd från den antika traditionens tre grundläggande moment; karaktär (ethos), kunskap (logos) och känsla (pathos). Barbro behärskar till fullo dessa tre moment som karakteriserar en trovärdig talare som engagerar sina lyssnare.

Christina Stielli
Christina har en stark närvaro med sin publik, hon känner av, lyssnar och tar in. Hon pratar utifrån sina åhörare om relationer. Relationer till kollegor, kunder och uppdragsgivare, att vi är varandras arbetsmiljö. Hon leder sin publik med skratt och allvar. Hon visar handgripligen hur en arbetsplats kan skadas av gnäll och negativa vibbar och hur vi kan förbättra arbetsglädjen och sy ihop vardagens pussel.

David JP Phillips
David är en av Sveriges främsta experter på presentationsteknik. Med handfasta tips som du direkt kan omsätta i praktiken för att bli tryggare, tydligare och mer övertygande i dina presentationer. Bländande provocerande retoriker och estradör. Som kan alla trix på scen för att nå fram till sin publik och verkligen få de att komma ihåg vad som sägs. Han utgår själv från en lista med ”110 steps to excellence” för att maximera en presentation, för att nå yttersta världsklass.

Göran Adlén
Göran är alltid uppdaterad med det senaste. Med suveränt grepp om ord, bilder och associationer. botaniserar han lustfyllt i de trender och mekanismer som styr och omskapar vår tid. Utan att för en sekund tappa tråden eller förlora skärpa bjuder han i de mest skilda sammanhang och oavsett ämne sin publik på hisnande och underhållande aha-upplevelser.

Inger Hansson
Med toppbetyg från sina föreläsningar förmedlar Inger allvarliga budskap i en skön blandning av humor, värme och visdom. Som föreläsare berör hon och får sin publik att skratta. Inger når rakt in i publikens hjärta med sina kloka tankar om hur vi människor inte får tiden att räcka till, hur vi hanterar förändring, får samarbeten att fungera och ökar arbetsglädje. Inger är beteendevetare

Klas Hallberg
Klas föreläser om att göra det omöjliga möjligt och att det sitter hos dig. Var dig själv och skapa din egen framgång. Han är en estradör och scenpersonlighet utav sällan skådat slag.  Med enkel dramaturgi och finurliga scenlösningar lyfter han galant budskapet. Han kombinerar djup och humor med mening och tänkvärt innehåll. Med dynamiska kompositioner fångar han uppmärksamhet och berör. Klas är en riktig underhållande utbildare av rang, en edutainer.

Kristina Paltén
Kristinas häpnadsväckande berättelse handlar om mod, att utmana fördomar och övervinna sin rädsla. Den handlar även om drömmar, att nå sin dröm genom att stegvis sätta upp nya djärva utmanande mål. Kristina är ultralöpare, världsrekordhållare på löpband och äventyrare . Hon är den enda kvinnan i världen som ensam sprungit nära 200 mil genom Iran. Storytelling i sitt bästa format. Utkom sommaren 2018 med boken ”Den rädda löparen”.

Lisa Ekström
Lisa är en flitigt anlitad konsult i omställningsarbeten och en inspirationsföreläsare av högsta rang. Hon pratar medryckande om kundservice, ledarskap och samarbete. Med exempel hämtade från sin egen erfarenhet som ledare under många år på SAS. Hennes klokskap och generositet är omtalad landet runt. Hon inspirerar, coachar och leder andra till nya mål och framgångar. Vinnare av Stora Talarpriset 2014.

Mattias Klum
Mattias är konstnär, miljöfotograf och ett retoriskt geni. Han förmedlar djup kunskap i artistisk förpackning. Han är mångsysslaren som gör miljöföreställningar med tänkvärda och poetiska ord, fantastiska bilder OCH med full symfoniorkester. En föreläsning med Mattias ger en gemensam upplevelse och hyllning till vår fantastiska natur med tårar, suckar och gåshud.

Milad Mohammadi
Milad blev, bara 22 år gammal, Sveriges yngsta jurist och statsvetare – och är idag en oförglömlig talare. Genom sitt unika sätt att kommunicera med starka känslor, kunskap och målbilder har han inspirerat och påverkat företag, kommuner och alla möjliga aktörer inom mångfald, integration och ledarskap, med tesen att olikheter är de största möjligheterna. Vinnare av Stora Talarpriset 2017.

Olof Röhlander 
Olof förnyar sig ständigt med nya böcker, veckobrev och insikter. Och kommer i höst ut med sin första egna scenföreställning, ”Omstart”. Olof är licensierad mental tränare och tidigare elitspelare i bordtennis. Idrottens fokus på uppgiften har engagerat honom till att träna och åter träna för att nå stora framgångar på scen som prisbelönt talare. Han föreläser om motivation och inspiration - att bli tänd på framtiden. Olof behandlar kommunikationen, som är grunden till alla relationer och han talar om personlig utveckling. Vinnare av Stora Talarpriset 2015.

PG Wettsjö
Få talare har utbildat och inspirerat så många andra framgångsrika talare som PG Wettsjö. Med humor, mycket interaktion och klokheter fångar han elegant sin publik. Han är entreprenör och författare till tre omtalade böcker ”När surpuppan log – en bok om positiv kommunikation”, Kundserviceboken – "Ge kunden en positiv chock” och Presentationsboken – "Trollbind dina åhörare”. PG har tagit fram flera modeller och strategier som idag används av ett stort antal ledande säljorganisationer.

Tauba Katzenstein
Ett av förintelsens sista vittnen i Sverige. Född 1925 i Lotz, Polen. 92 år gammal fortsätter hon att berätta sitt viktiga budskap till nya generationer. Hon levde i flera år i gettot i Lodz före deportationen till koncentrationslägret Auschwitz. Hon kom till Sverige med de vita bussarna 1945. Bor nu på Judiska hemmet i Stockholm. Hon berättar om sitt liv, sin mödosamma resa på ett hänryckande och gripande sätt. Där berättelsen sätts i centrum, där lyssnarna andäktigt lyssnar som om tiden stod stilla för att förstå vår samtid bättre och ge oss insikter och verktyg för att leva ett fredligt och harmoniskt liv. En av årets sommarpratare i P1. 

Thomas Lundqvist
Thomas får sin publik att tänka i nya banor och väver skickligt in teoretiska vetenskapliga modeller med praktiska tips.
Han är civilekonom, styrelseledamot i flera stora bolag och var tidigare VD för upplevelse- och barnkulturhuset Junibacken i Stockholm, nominerad som årets chef och är författare till många böcker som t.ex Det biologiska ledarskapet. Hans ämnen som föreläsare är försäljning, ledarskap, marknadsföring och försäljning samt personlig utveckling och motivation.

Tobias Karlsson
Tobias började dansa som 8-åring och har vunnit många tävlingar både i Sverige och internationellt, haft huvudrollen i den världsberömda dansgruppen "Burn the floor" och turnerat runt om i världen. Han har dessutom deltagit i 15 säsonger av tv-programmet Lets dance i både Sverige, Danmark och Norge. Han brinner för sitt arbete och kan inspirera till att våga följa drömmen även om vägen känns lång eller rent ut sagt omöjlig. Han är en urstark talare med mycket passion och skicklig förmåga att beröra sin publik som pendlar mellan hejdlösa skratt och tårdrypande sanningar.

Torkild Sköld
Torkild är en rasande skicklig humoristisk inspiratör som drar stor publik, land och rike runt. Han levererar sina sanningar utifrån egna upplevelser på ett pedagogiskt sätt. Som civilekonom, yrkesofficer, utbildare och föreläsare har han arbetat med ledarskap i över 30 år både i Sverige och utomlands. Torkild använder skickligt storytelling som redskap med fängslande berättelser från sin egen livsresa.

-------------

Bilder från tidigare års vinnare:

Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Årets Talare 2015, Olof Röhlander överraskas vid en ceremoni på restaurang Knut, 28 november
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.