P&P bild

Stora Talarpriset 2019
Stora Talarpriset är Sveriges största och enda oberoende pris. Ett bevis på vem som är Sveriges bästa talare. Tio talare nomineras av P&P Meetings och varje jurymedlem har möjlighet att nominera ytterligare en talare. Detta sker i augusti. En vinnare tas fram efter att juryn lagt sina poäng som bedöms efter kriterier för vad som kännetecknar en bra talare. Vinnaren överraskas med prisceremoni i november. Syftet med priset är att uppmärksamma talekonsten och det arbete talare gör för att berika andra med kunskap, inspiration och motivation.

Motivering
”Han är föreläsaren som älskar att beröra – och utmana vår tankevärld. Med en sällsynt närvaro griper han tag i frågor om mångfald, integration och inkludering. Han ifrågasätter och skakar om. Med sin begåvade retorik lika mycket kompetensutvecklar han svenskfödda som utlandsfödda att lyfta blicken, se sig själva utifrån och höja medvetenheten om vad goda relationer innebär på djupet. Med stort hjärta gör vår vinnare skillnad och hjälper andra till framgång.”  Stora Talarpriset 2019 går till, Charbél Gabro

Priset
- Diplom, blommor och statyett. 
- Ära, berömmelse och artikel i Eventeffect.se, magasinet Svenska Möten och andra medier.

Juryns medlemmar
Lennart Paulsson, juryns ordförande, P&P Meetings
Nina Buchaus, Crevi Retorik
Per Furumo, Voice & Message
Kjell Dahlin, Popretorik
Jacqueline Asker, ledamot Svenska Eventakademin/publikstolen, asQer visual communication
Annacarin Nilsson, InterACT Communication
Annika Dopping, Annika Dopping AB,
Pär Bäckman, ledamot Svenska Eventakademin/publikstolen, Pär Bäckman Kommunikation
Ulrika Nybäck, Stockholm Creative Partner 
Anna Almberg, Anna Almberg AB
Pernilla Silfverhielm Silfverhielm Consulting

Mediepartner
eventeffect.se, mötes- och eventbranschens nättidning.
 
Vinnare sedan starten
2014 - Lisa Ekström
2015 - Olof Röhlander
2016 - Aron Andersson
2017 - Milad Mohammadi
2018 - Klas Hallberg
2019 - Charbél Gabro
2020 . ?


Vad kännetecknar en bra talare?
- Brinner för sitt budskap.

- Förmåga att med sitt budskap nå ut till sin publik.
- Behärskar konsten att övertyga, god retorik.
- Använder ett uttrycksfullt kroppsspråk som stärker budskapet.
- Väger in historier som berör.
- Skapar häpnadsväckande ögonblick.
- Skapar närvaro med sin publik.
- Får talet att låta som en konversation.
- Glimt i ögat, humor, får publiken att känna igen sig, skratta.
- Behärskar interaktion och dialog med publiken.
- Använder pauseringar så att budskapet sjunker in.
- Disponerar avsatt tid för föreläsningen väl.
- Kunnig i ämnet och trygg i samtal.
- Gör det svåra enkelt.
- Ödmjuk inför uppgiften
- Har tränat att stå på scen.

- Strävar efter att konstant bli bättre. 
- Söker nya sätt att förmedla och paketera sina budskap.
- Överraskar sin publik
- Ser sin publik i ögonen
- Är tydlig 
- Är väl förberedd

Värdegrund -Vinnare av Stora Talarpriset
- Hen står upp för alla människors lika värde, oavsett ålder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning.
- Hen har nolltolerans mot alla former av kränkningar, förtryck, hot och våld – i ord, skrift som i handling.
 
Nominerade 2019, i bokstavsordning,

Annika R Malmberg
Annika R Malmberg lyser av energi och visdom. Hon är distinkt och tydlig i sitt budskap. Hon
har genom åren inspirerat och tränat tusentals människor – ledningsgrupper, team och säljare – till framgång, personlig utveckling och förbättrade resultat. Annikas förmåga att skapa insikter och förändring genom humor och igenkänning gör henne till en av Sveriges mest uppskattade och bokade talare.

Ami Hemviken
Ami Hemviken är en av Sveriges främsta föreläsare inom kommunikation och ledarskap. Hon är även en väl anlitad ledartränare och coach. Hon kan konsten att förändra och utveckla beteenden genom kommunikation. Denna konst delar hon med sig av på ett energifullt, roligt och fångade sätt. Det handlar om vikten av att ha kul på jobbet. Som ett led att stärka din organisation och verksamhet i syfte att nå dina mål.

Barbro Fällman
Barbro startade Retorikcentrum och är en av Sveriges främsta experter i retorik, internationell kommunikation och presentationsteknik. Hon ger lärdomar i effektiv argumentationskonst, där viktiga moment som sakargument och känsloargument bäddas in av en väl förberedd inledning och avslutning. Med stöd från den antika traditionens tre grundläggande moment; karaktär (ethos), kunskap (logos) och känsla (pathos). Barbro behärskar till fullo dessa tre moment som karakteriserar en trovärdig talare som engagerar sina lyssnare.

Björn Natthiko Lindeblad
är affärsmannen som blev buddhistmunk i Thailand 1992 och återvände till Sverige 2008. Natthiko betyder ”Den som växer i visdom” och är polstjärnan i hans liv. Björns berättelser trollbinder publiken där hans enkla retoriska och geniala sätt att framföra sina budskap sitter kvar länge, mycket länge.  

Charbel Gabro
Han är föreläsaren som älskar att beröra – och utmana vår tankevärld. Med en sällsynt närvaro griper han tag i frågor om mångfald, integration och inkludering. Han ifrågasätter och skakar om. Med sin begåvade retorik lika mycket kompetensutvecklar svenskfödda som utlandsfödda att lyfta blicken, se sig själva utifrån och höja medvetenheten om vad goda relationer innebär på djupet.

Carina Bergfeldt
Carina Bergfeld, SvT, utrikeskorrespondent, reporter, kolumnist och författare, nomineras för hennes förmåga att på ett enkelt sätt beskriva svåra saker, att engagera lyssnaren med rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter.

Christina Stielli
Christina har en stark närvaro med sin publik, hon känner av, lyssnar och tar in. Hon pratar utifrån sina åhörare om relationer. Relationer till kollegor, kunder och uppdragsgivare, att vi är varandras arbetsmiljö. Hon leder sin publik med skratt och allvar. Hon visar handgripligen hur en arbetsplats kan skadas av gnäll och negativa vibbar och hur vi kan förbättra arbetsglädjen och sy ihop vardagens pussel.

Greta Thunberg
För hennes mod, glöd – och förmåga att få en hel värld att tystna. Och lyssna. Hon är en skicklig talskrivare; det finns en tydlig linje, struktur och poäng. Men framförallt behöver vi människor bli påminda om hennes budskap om och om igen. Greta Thunberg är en inspirationskälla för alla människor; talare eller inte.

Göran Adlén
Trendspanare med suveränt grepp om ord, bilder och associationer botaniserar han och uppdaterar årligen de trender och mekanismer som styr och omskapar vår tid. Utan att för en sekund tappa tråden eller förlora skärpa bjuder han i de mest skilda sammanhang och oavsett ämne sin publik på hisnande underhållande aha-upplevelser.

Harald Moe
motiveras dels på grund av att det sceniska är väldig genomarbetat och består av en mångfald tekniker som både innefattar lite teater, lite storytelling, kopplingar till parallella historier – kort sagt ett mer avancerat perfomance. Därtill så är innehållet av djupare karaktär, med charm och så är det i sammanhanget en nykomling med lite annan energi.

Henrik Larsson
är en talare som med intensitet och stor seriositet men samtidigt underhållande och faktabaserat redovisar hyperaktuell forskning rörande framtidens "supertrender", framtidens kundservice, försäljningens DNA-koder mm. Henrik är dessutom en talare som träget och målmedvetet utvecklat sitt sceniska agerande till toppklass.

Inger Hansson
Inger Hansson lämnar ingen oberörd, Hon förmedlar allvarliga budskap i en skön blandning av humor, värme och visdom. Som föreläsare når hon rakt in i publikens hjärta med sina kloka tankar om hur vi människor får tiden att räcka till, hur vi hanterar förändring och ökar arbetsglädjen.

Jonas Gardell
Jonas Gardell är författare, dramatiker, komiker och artist. Motiveringen är kort och gott att Jonas Gardell är det bästa som setts på en svensk talarscen. Någonsin. 

Klas Hallberg
Klas föreläser om att göra det omöjliga möjligt och att det sitter hos dig. Var dig själv och skapa din egen framgång. Han är en estradör och scenpersonlighet utav sällan skådat slag.  Med enkel dramaturgi och finurliga scenlösningar lyfter han galant budskapet. Han kombinerar djup och humor med mening och tänkvärt innehåll. Med dynamiska kompositioner fångar han uppmärksamhet och berör. Klas är en riktig underhållande utbildare av rang, en edutainer. Vinnare av Stora Talarpriset 2018

Lisa Ekström
Lisa är inspirationsföreläsare och en flitigt anlitad konsult. Hon talar på ett medryckande och genuint sätt om omställningsarbeten och vad framgångsrikt ledarskap egentligen innebär. Hon har en sjusärdeles förmåga att trollbinda sina åhörare med igenkänning och fantastiska berättelser hämtade från sin egen erfarenhet. Vinnare av Stora Talarpriset 2014.

Milad Mohammadi
Milad blev, bara 22 år gammal, Sveriges yngsta jurist och statsvetare – och är idag en oförglömlig talare. Genom sitt unika sätt att kommunicera med starka känslor, kunskap och målbilder har han inspirerat och påverkat företag, kommuner och alla möjliga aktörer inom mångfald, integration och ledarskap, med tesen att olikheter är de största möjligheterna. Vinnare av Stora Talarpriset 2017.

Olof Röhlander
Olof förnyar sig ständigt med nya böcker, veckobrev och insikter. Han är en av få föreläsare som årligen passerar 100 föredrag inom näringslivet. Olof är licensierad mental tränare och tidigare elitspelare i bordtennis. Idrottens fokus på uppgiften har engagerat honom till att träna och åter träna för att nå stora framgångar på scen som prisbelönt talare. Vinnare av Stora Talarpriset 2015.

Tobias Karlsson
Tobias började dansa som 8-åring och har vunnit många tävlingar både i Sverige och internationellt. Han har dessutom deltagit i 15 säsonger av tv-programmet Lets dance.  Han brinner för sitt arbete och kan inspirera till att våga följa drömmen även om vägen känns lång eller rent ut sagt omöjlig. Han är talare med mycket passion och skicklig förmåga att beröra sin publik som pendlar mellan hejdlösa skratt och tårdrypande sanningar.
 
 Bilder från tidigare års vinnare:

Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Årets Talare 2015, Olof Röhlander överraskas vid en ceremoni på restaurang Knut, 28 november
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.