P&P bild

Stora Talarpriset 2021
Stora Talarpriset är Sveriges största och helt fristående pris. Ett bevis på vem som är Sveriges bästa talare. Tio talare nomineras av P&P Meetings och ytterligare en vardera från varje juryföretag som deltar. Totalt i år nomineras 20 talare. Detta sker i augusti. En vinnare tas fram efter att juryn lagt sina poäng under september. Talare bedöms efter kriterier för vad som kännetecknar en bra talare. I år att dessutom till viss del ta höjd för den digitala omställningen. Vinnaren överraskas med prisceremoni och uppmärksamhet i branschmedia i november. Syftet med priset är att uppmärksamma talekonsten och det arbete talare gör för att berika andra med kunskap, inspiration och motivation.

Priset
- Diplom, blommor och statyett. 
- Ära, berömmelse och artikel i Eventeffect.se, magasinet Svenska Möten och andra medier.

Juryns medlemmar
Lennart Paulsson, juryns ordförande, P&P Meetings
Nina Buchaus, Crevi Retorik
Per Furumo, Voice & Message
Kjell Dahlin, Popretorik
Jacqueline Asker, asQer visual communication
Annacarin Nilsson, InterACT Communication
Pär Bäckman, ledamot Svenska Eventakademin/publikstolen, Pär Bäckman Kommunikation
Ulrika Nybäck, Stockholm Creative Partner 
Anna Almberg, Anna Almberg AB
Pernilla Silfverhielm Silfverhielm Consulting
Gabriella Lockwall, Lockwall Kommunikation

Mediepartner
eventeffect.se, mötes- och eventbranschens nättidning.
 
Vinnare sedan starten
2014 - Lisa Ekström
2015 - Olof Röhlander
2016 - Aron Andersson
2017 - Milad Mohammadi
2018 - Klas Hallberg
2019 - Charbél Gabro
2020 - Björn Natthiko Lindeblad
2021 - ?


Vad kännetecknar en bra talare?
- Brinner för sitt budskap.

- Förmåga att med sitt budskap nå ut till sin publik.
- Behärskar konsten att övertyga, god retorik.
- Använder ett uttrycksfullt kroppsspråk som stärker budskapet.
- Väger in historier som berör.
- Skapar häpnadsväckande ögonblick.
- Skapar närvaro med sin publik.
- Får talet att låta som en konversation.
- Glimt i ögat, humor, får publiken att känna igen sig, skratta.
- Behärskar interaktion och dialog med publiken.
- Använder pauseringar så att budskapet sjunker in.
- Disponerar avsatt tid för föreläsningen väl.
- Kunnig i ämnet och trygg i samtal.
- Gör det svåra enkelt.
- Ödmjuk inför uppgiften
- Har tränat att stå på scen.

- Strävar efter att konstant bli bättre. 
- Söker nya sätt att förmedla och paketera sina budskap.
- Överraskar sin publik
- Ser sin publik i ögonen
- Är tydlig 
- Är väl förberedd

Värdegrund -Vinnare av Stora Talarpriset
- Vinnaren står upp för alla människors lika värde, oavsett ålder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning.
- Vinnaren har nolltolerans mot alla former av kränkningar, förtryck, hot och våld – i ord, skrift som i handling.

 

Nominerade 2021

I ordning efter lansering av kandidater från 1 augusti.

Jonas Gardell
Artist, författare och föreläsare. Jonas scennärvaro är total, och han "äger" publiken då han tar dem med på den berg-och-dalbana mellan skratt och gråt som kännetecknar hans retoriska stil.

Lena Skogholm
Inspirationsföreläsaren Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog, en av få med specialisering på hur vi kan ha nytta av hjärnforskning i vardagen på ett mycket konkret sätt. Fokus är på hur vi kan möta varandra och oss själva utifrån hjärnans förutsättningar för att skapa både bättre resultat, ett bättre liv och arbetsliv. Hon har en mycket behaglig och inbjudande framtoning, en mästare i att pausera med igenkänning som lockar till varma medryckande skratt. Lena Skogholm är författare till bästsäljaren “Bemötandekoden – Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv”. Nu högaktuell hösten 2021 med nya boken ”Livskoden enligt hjärnan”

Stefan Söderfjäll
Stefan Söderfjäll är författare, organisationskonsult och Fil. Dr i psykologi med mångårig erfarenhet inom områdena ledarskap, teamarbete och motivation. Stefan Söderfjäll är en erfaren talare som coachar i ledarskap, den kreativa processen och innovation. Han motiverar organisationer och bygger starka team som når sina uppsatta mål. Han har en genomträngande närvaro, smittsam värme och förmåga att skapa intimitet och en personlig kontakt med sin publik. Med sitt norrländska lugn och sin lågmälda humor är han en auktoritet inom ledarskap och motivation. Stefan får komplex och avancerad forskning begriplig och konkret. VAD rinner ner i benen och blir till HUR, i direkt användbara metoder och verktyg på ett sätt som skapar motivation och engagemang på riktigt.

Maria Ahlin
En talar-komet som med närvaro, tyngd och karisma lyfter det (fortfarande!) tabubelagda ämnet: porr och sexköp. Hon förklarar hur pornografi påverkar våra attityder och kämpar för att unga (och vuxna) ska få en sund syn på närhet och sexualitet. Hennes TEDx Talk ”Let’s talk porn” har mer än 5 miljoner visningar.
År 2021 släppte hon boken ”Värsta bästa svårsnacket” som riktar sig till ungdomar och handlar om porr, sex och samtycke.

Mats Knutson  
Mats Knutson arbetar som inrikespolitisk reporter och politisk kommentator hos SVT sedan 1996. Med en klarsynt inblick i det politiska lägret är en av hans förmågor att aktivt lyssna in vad som sägs och med sylvassa analyser lyfta fram essensen av vad våra politiker försöker säga. Lugnt och sansat med önskvärd tydlighet återger han sina intryck till svenska folket. Han gör det svåra enkelt. Ett beundransvärt språkrör i TV-skärmen.

Ann-Christine Ruuth
Ann-Christine Ruuth är en sådan du aldrig glömmer, inte bara för hon är så öppen, ärlig och tydlig som talare, utan också för att hon är en så enastående modig människa. Hon går först och är den hon är, precis som hon lär oss att vi får vara. Hon reser land och rike runt och träffar gammal ung, grabb som tjej och allt mitt emellan och lär alla att en präst som hette Åke såklart kan bli en Ann-Christine Ruuth. Hennes historia har också via boken ”Min pappa Ann-Christine” inspirerat till den mycket uppskattade filmen ”Min pappa Marianne” som setts av en stor skara människor. Tack för att du med värme, stor kunskap och din egen berättelse ökar kunskapen om könsnormer och könsidentitet! 

Charbél Gabro
Charbél Gabro är Sveriges kanske mest uppmärksammade föreläsare under senaste åren. Han syns i TV, tidningar, i podcasts och är med på radio. Hans närhet och äkta värme är påtaglig. Under pandemin har han byggt sin egen studio, fortsatt föreläsa och hålla kurser. Han älskar att beröra och utmana vår tankevärld. Med en sällsynt närvaro griper han tag i frågor om mångfald, integration och inkludering. Han ifrågasätter och skakar om. Med sin begåvade retorik lika mycket kompetensutvecklar han svenskfödda som utlandsfödda att lyfta blicken, se sig själva utifrån och höja medvetenheten om vad goda relationer verkligen innebär, på riktigt.

Lina Thomsgård
Med patos och humor, pondus och lekfullhet är hon en närvarande röst i samtiden. Som opinionsbildare driver hon frågor om jämställdhet och social rättvisa och hon gör det med både imponerande tydlighet och inspirerande lättsamhet. Hon lyckas ta ner stora frågor till en mänsklig nivå så att vi som lyssnar har roligt, känner igen oss och lockas att ta klivet ur våra invanda mönster. Hennes arenor är många, hon är just nu aktuell som chef för museet Stockholms kvinnohistoriska, som poddare i hyllade ”Dumma människor”, som redaktör för ”Aktivism - en handbok” och som talare. Hon är grundare av Rättviseförmedlingen, och har till exempel hunnit synas som programledare i Kobra, tävlande i ”På spåret”, föreläsare, författare, krönikör, PR-konsult  och har tilldelats flera priser och utmärkelser.

Christopher O´Regan
Christopher O´Regan trollbinder sina TV-tittare likväl som nyfikna grupper på guidade vandringar med berättelser om Sveriges historia. Med sina gedigna kunskaper och sin eleganta vältalighet levandegör han som ingen annan det förflutna. Stadsvandringar i Gamla Stan är hans specialitet där vi får uppleva 1700-talet precis som om vi levde där och då.

Stina Wollter
Stina talar från hjärtat och hennes levandelivet-historier berör oss på djupet. Hon är multikonstnär; målare, tecknare, programledare i radio, sångerska och textförfattare. Stina ger oss möjlighet till igenkänning och förståelse som skapar en djupare medkänsla för oss själva och vår gemensamma kamp och strävan i livet. Hon vågar balansera på linjen mellan det djupt personliga och det privata. När Stina berättar historier och levandegör olika öden på så vis får vi möjlighet att känna både hopp och förtvivlan. Hon väjer inte för de svåra frågorna och är inte medhårs. Stina har inte en gest eller ett tonfall som verkar oäkta eller inövad. Stina talar med publiken inte till. Inget tal är det andra likt. Hennes röst är djupt förankrad i kroppen. Hennes tal är en kärleksfull present till åhörarna och gör oss lite bättre på att vara medmänniska och människa under livets berg och dalbana.

Kjell A Nordström
Kjell är en av Europas ledande forskare kring multinationella företag och den globala marknaden, med ekonomie doktorsexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Med en internationell boksuccé, banbrytande innehåll och en fantastisk retorik och karisma är han en av de mest efterfrågade talarna i näringslivet runt om i världen. Hans förmåga att beskriva framtiden är unik. Dessutom utvecklar han sina teorier i takt med tiden. På ett högst levande sätt beskriver han de mest komplicerade förhållanden och skeenden som berör och påverkar oss alla. Inte minst från senaste boken ”Corona Express” hur pandemin påverkar människor, företag och samhällen.

Caroline Snellman
Caroline Snellman är affärjuristen och VD:n som vågar gå sin egen väg. Oförtröttligt arbetar hon för 
ett jämställt och rättvisare samhälle. Som initiativtagare till Sveriges juristers Metoo-upprop "med vilken rätt" , som f. d. ledamot i Advokatsamfundets styrelse, som inbjuden talare hos FN och Brilliant Minds har hon talat inför en rad FN-delegater, Barack Obama och flera av Sveriges ministrar för att nämna några. Carolines intresse för retorik och hennes medvetenhet rörande vikten av talarträning gör att hon hela tiden, trots sin redan höga nivå, tar nya steg som talare.

Anders Hansen
Anders Hansen är föreläsare, svensk läkare, psykiatriker, författare och programledare. Han är en ögonöppnare i vår tids digitala värld. En inspirerande föreläsare och pedagog som skildrar det komplexa i människans mest sexiga organ "hjärnan". Han lyckas visualisera, skala av och sätta ord på det som påverkar individen till obalans och psykiska ohälsa. Med ett nytt perspektiv förlöser han sin publik med lättillgängliga verktyg om hur man kan bli hjärnstark och få god hälsa. 

Klas Hallberg
Med snärtiga, humoristiska och framförallt peppande föreläsningar i svåra tider har Klas lyckats i omställningen  från scen till studio att verkligen nå fram genom linsen. På sin breda och medryckande värmländska föreläser han om att göra det omöjliga möjligt och att det sitter hos dig. Var dig själv och skapa din egen framgång. Klas är en stor scenpersonlighet med självdistans och nära publikkontakt. Mycket humor och igenkännande i sina föreläsningar som bygger på både vardagsliknande situationer i medmänskliga betraktelser samt med stoff från flera böcker han skrivit.

PG Wettsjö
Få talare har utbildat och inspirerat så många andra framgångsrika talare som PG Wettsjö. Oavsett om PG genomför en kort föreläsning eller en längre utbildningsprocess så förför han sin publik med en osedvanlig talang som talare. Att leverera viktiga budskap med stor portion humor. Att vara sitt äkta genuina jag och bjussa på exempel från både sin egen sköna självdistans varvat med familjen i syfte att lyfta företag och individer till osedvanliga höjder. Vi trivs i sällskapet. Delaktighet och på ett lättsamt sätt bjuda in sina åhörare är ett signum. Svensk pappersindustri gläds även med brukandet av den mästerliga briljansen i att använda blädderblock, ofta simultant med tre igång samtidigt. PG har tagit fram flera modeller och strategier som idag används av ett stort antal ledande säljorganisationer.  

Katarina Sandström
Katarina Sandström är journalist och nyhetsankare på SVT:s nyhetsprogram Rapport. Hon har lett Rapports huvudsändning 19:30 sedan 2000 och dessutom medverkat i stora evenemang som Nobelbanketten och Valvakan. Med lugn och trygg stämma hanterar hon mästerligt både goda och dåliga dagsaktuella nyheter.
Katarina kan konsten att vara maximalt professionell i det skarpa läget när inget får gå fel och när dessutom tidsfaktorn och det minutiösa samspelet i studion är avgörande för framgången.

Tareq Taylor 
Tareq är krögare, TV-kock och kokboksförfattare. En karismatisk talare som inspirerar oss om matlagning och odling på ett ödmjukt och intressant sätt. Han uppfyller retorikens triad: etos, logos, patos och ger en känsla av att han lever som han lär. 

Göran Adlén
Göran Adlén är vår mest efterfrågade föreläsare inom framtidsspaningar med årliga synnerligen uppskattade och välbesökta trendrapporter. Han har ett suveränt grepp om ord, bilder och associationer och botaniserar lustfyllt i de trender och mekanismer som styr och omskapar vår tid. Utan att för en sekund tappa tråden eller förlora skärpa bjuder han i de mest skilda sammanhang och oavsett ämne sin publik på hisnande och underhållande aha-upplevelser. Hans briljans att använda powerpoints på ett både underhållande och överraskande sätt är vida känt. 

Lisa Ekström
Lisa Ekström är en fenomenal talare som bemästrar vilken scen som helst, flitigt anlitad konsult i omställningsarbeten och inspirationsföreläsare. Med en sjusärdeles förmåga att livecoacha, lyssna in vad sin målgrupp har för utmaningar och föreläsa därefter. Men främst, en lyssnande coach som mentor för kollegor såväl som för näringslivets toppar. Fortsatt fascineras vi över hur Lisa ledde SAS Kundrelationer, från en avdelning där medarbetarna placerades till en guldgruva. Berättelsen om förändringsarbetet på SAS ger kunder inte bara inspiration och många konkreta tips, utan uppenbar gåshud, som sitter kvar, länge. En storyteller av yttersta rang.

Olof Röhlander
Olof Röhlander är licensierad mental tränare och en av landets absolut främsta inspirationsföreläsare, år efter år. Oerhört uppskattad, i alla läger, live eller digitalt Hans föreläsningar innehåller en briljant mix av humor och allvar och handlar om hur man faktiskt kan träna sina tankar med bilder, känslor och attityder. Olof talar om motivation och inspiration - att bli tänd på framtiden. Han behandlar vår kommunikation som grunden till alla relationer och han talar om personlig utveckling. Igenkänningen är uppenbar. Med talets gåva gör han det svåra enkelt. Publiken är med från start när ett fullblodsproffs som Olof Röhlander äntrar scenen.
 

Bilder från tidigare års vinnare:

Björn överraskas på Grand Hotel 11 november 2020 med prisbord och statyett.
Björn överraskas på Grand Hotel 11 november 2020 med prisbord och statyett.
Charbél Gabro, vinnare 2019, överraskas efter föreläsning på Uppsala Universitet
Charbél Gabro, vinnare 2019, överraskas efter föreläsning på Uppsala Universitet
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Årets Talare 2015, Olof Röhlander överraskas vid en ceremoni på restaurang Knut, 28 november
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.