P&P bild
De nominerade till Stora Talarpriset 2023
De nominerade till Stora Talarpriset 2023

Stora Talarpriset är Sveriges största och enda oberoende talarpris.
Sveriges Bästa Talare avgörs från en nomineringslista med 20 av Sveriges främsta talare. Nomineringarna är framtagna av P&P Meetings och 12 jurymedlemmar, ledande företag inom retorik och kommunikation. Juryn poängbedömer talare med iakttagelser från olika scener och framträdanden under året. Nomineringarna sker i augusti, senast i september har juryn poängsatt talarna utifrån kriterier vad som kännetecknar en god talare. I november har vi lokaliserat vinnaren som överraskas med prisceremoni, kanske på en scen, någonstans, någon dag, någon tid...

Syftet
med priset är att uppmärksamma talekonsten och det arbete talare gör för att berika andra med kunskap, inspiration och motivation.

Priset
- Diplom, blommor, champagne och statyett 
- Ära, berömmelse och artikel i Eventeffect.se, andra medier, kanske morgonsoffa i STV...

Juryns medlemmar
Lennart Paulsson, juryns ordförande, P&P Meetings
Nina Buchaus, Crevi Retorik
Per Furumo, Voice & Message
Kjell Dahlin, Popretorik
Jacqueline Asker, asQer visual communication
Annacarin Nilsson, InterACT Communication
Pär Bäckman, Pär Bäckman Kommunikation
Ulrika Nybäck, Wonderwork 
Anna Almberg, Anna Almberg AB
Pernilla Silfverhielm Silfverhielm Consulting
Gabriella Lockwall, Lockwall Kommunikation
Mi Ridell,  Mi Ridell
Åsa Lindell, Meetmarket

Mediepartner
eventeffect.se, mötes- och eventbranschens nättidning.
 
Vinnare sedan starten
2014 - Lisa Ekström
2015 - Olof Röhlander
2016 - Aron Andersson
2017 - Milad Mohammadi
2018 - Klas Hallberg
2019 - Charbél Gabro
2020 - Björn Natthiko Lindeblad
2021 - Lena Skogholm
2022 - Eva Röse
2023 - ??


Vad kännetecknar en bra talare?
- Brinner för sitt budskap.

- Förmåga att med sitt budskap nå ut till sin publik.
- Behärskar konsten att övertyga, god retorik.
- Använder ett uttrycksfullt kroppsspråk som stärker budskapet.
- Väger in historier som berör.
- Skapar häpnadsväckande ögonblick.
- Skapar närvaro med sin publik.
- Får talet att låta som en konversation.
- Glimt i ögat, humor, får publiken att känna igen sig, skratta.
- Behärskar interaktion och dialog med publiken.
- Använder pauseringar så att budskapet sjunker in.
- Disponerar avsatt tid för föreläsningen väl.
- Kunnig i ämnet och trygg i samtal.
- Gör det svåra enkelt.
- Ödmjuk inför uppgiften
- Har tränat att stå på scen.

- Strävar efter att konstant bli bättre. 
- Söker nya sätt att förmedla och paketera sina budskap.
- Överraskar sin publik
- Ser sin publik i ögonen
- Är tydlig 
- Är väl förberedd

Värdegrund - Vinnare av Stora Talarpriset
- Vinnaren står upp för alla människors lika värde, oavsett ålder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning.
- Vinnaren har nolltolerans mot alla former av kränkningar, förtryck, hot och våld – i ord, skrift som i handling.

Dessutom,
Vinnaren bör vara etablerad och till viss del yrkesverksam som just föreläsare.

Nominerade 2023

Bob Hansson
Bob Hansson är inte bara en av Sveriges mest älskade poeter, han håller också mycket uppskattade och underhållande föreläsningar för företag. Han talar ofta om konsten att ta hand om varandra på jobbet, om lust och motivation. Bob Hanssons stil, som författare och som föreläsare, utgår ifrån hans nyfikenhet kring andra människor. På det sättet närmar han sig både gäster och publik, och skapar en atmosfär av dialog och öppenhet. Känd från radioprogrammet ”Allvarligt talat”. Han har en unik approach till de stora ämnena kärlek och livet, dessutom har han en skön och inlevelsefull röst och ett förankrat kroppsspråk.

Charbél Gabro
Återigen är han med när Sveriges bästa talare ska utses. Talaren och inspiratören som älskar att beröra – och utmana vår tankevärld. Med en sällsynt närvaro griper Charbél tag i frågor om mångfald och inkludering genom forskning samt egna erfarenheter som flykting. Han ifrågasätter och skakar om när han tar med sin publik på en minst sagt minnesvärd resa som knappast lämnar någon oberörd. Med sig får man inte bara ”aha” upplevelser – utan också många skratt och ett minnesvärt kunskapslyft som gör att både individer och företag växer och skapar oanade resultat. Charbéls hjärta och engagemang inom inkludering och mångfald har många gånger lyfts fram i riksmedia och uppmärksammats av bland annat SVT.

Christer Olsson
Med en enastående förmåga att fånga publikens uppmärksamhet och inspirera till eftertanke och handling, har Christer Olsson bevisat sig vara en av Sveriges mest efterfrågade inspiratörer. Hans starka koppling till verkligheten och hans passion för kulturutveckling, ledarskap och affärsmannaskap lyser igenom i varje ord. Genom sina gripande föreläsningar och coachande förmåga har han hjälpt otaliga ledare och organisationer att växa och nå sin fulla potential. Christer Olsson sätter fokus på samspelet människor emellan och betonar vikten av handling framför ord och visar att alla har potentialen att bli sanna ledare i sina egna liv.

Emma Storbacka
I en tid då ordet AI är ett av de vanligast förekommande samtidigt som begreppsförvirringen inom detta område är större än någonsin har Emma Storbacka, VD på det växande konsultbolaget AVAUS, entreprenör och hängiven teknikutvecklare, successivt mognat till talaren som med pedagogiskt lugn parat med ett lågintensivt tilltal reder ut vad det handlar om. I sin strävan att utveckla retorik och framställning har hon uppnått en position som innebär att hon står på tröskeln till de riktigt stora scenerna världen över som Keynote speaker.

Göran Adlén
Göran Adlén brinner för sitt kall som trendspanare och föreläsare. Alltid aktuell. Alltid tänkvärd. Alltid rolig. Alltid insiktsfull. Alltid interaktiv med sin publik. En mästare i retoriska frågor håller publiken alert. Göran Adlén är vår mest efterfrågade föreläsare inom framtidsspaningar. Ständigt uppdaterad med det senaste har han ett suveränt grepp om ord, bilder och associationer och botaniserar lustfyllt i de trender och mekanismer som styr och omskapar vår tid. Ödmjuk i framtoningen vågar han visa sårbarhet genom ifrågasättande av existentiella frågor som berör alla. Han inspirerar med sin följetong om hälsoresan på LinkedIn.

Inger Hansson
Inger är inspiratör och coach, hon talar om självkänsla och kommunikation och om att hitta balansen mellan arbete och fritid. Och som hon gör det, är det någon som får stående ovationer för sina bejublade föreläsningar så är det Inger. Hon berör på djupet, på riktigt!. Vi kastas mellan bearbetning av sorg och kiknar av skratt så att det gör ont. Och det mest fantastiska i nomineringen av Inger är att hon varit uppmärksammad talare i många år och på senaste tiden gjort misslyckade försök att sluta eller begränsa sitt föreläsande. Fortsatt vill vi ha henne, och inte lite. Hennes klokheter och närhet är slående. Hon talar inte till gruppen, hon talar ju direkt till mig.

John Mellkvist,
är författare till boken ”Välj din ålder” (2020). John handplockades av regeringen till Delegationen för senior arbetskraft (2018-2020) och är även medgrundare till Erfarenhetsstiftelsen och juryordförande i Senior Talent Award. 2023 mottog John den nya utmärkelsen Årets Empatipris. Han har dessutom två gånger (2019 och 2023) fått utmärkelsen Årets Superkommunikatör av tidningen Resumé i deras lista över ”Näringslivets 150 Superkommunikatörer”. En mycket bra talare med ett viktigt budskap, Ålderismen, om åldersdiskriminering, varför människor behandlas sämre enbart p g a sin ålder.

Karin Adelsköld
Karin Adelsköld är utomordentligt skicklig i att kommunicera med sin publik. Från scenen, på instagram, i poddar och med böcker når hon sina lyssnare med humor och ett närvarande tilltal. Med över 20 års erfarenhet av att bevaka webben, som en av Sveriges största teknikbloggare och dessutom som prisbelönt komiker förklarar hon det svåra på ett enkelt och roligt sätt och omvandlar egna erfarenheter till ny kunskap att dela med andra.

Kjell Enhager
En av Sveriges mest rutinerade föreläsare som arbetar med mental träning och ledarutveckling i sportvärlden och näringslivet. Med stark närvaro, kraftfullt scenspråk och humor kan Kjell beskriva det mest komplicerade på ett enkelt och begripligt sätt. Han förkroppsligar och visualiserar teorier och gör det abstrakta konkret och jordnära för publiken. På så sätt skapar han en överföringsförmåga utöver det vanligt som leder till motivation, engagemang och handlingskraft hos lyssnaren. Kjells presentationer når fram och stannar kvar på ett unikt sätt.

Klas Hallberg
Klas Hallberg är en av landets största scenpersonligheter med mycket humor och igenkännande i sina föreläsningar som bygger på flera böcker han skrivit. Klas är en mästare i att få med sig sin publik, att improvisera i stunden, att rama in klokheter med hejdlösa skrattsalvor. Men kanske största tillgången är hans förmåga att pausera så att vi hänger med och att budskapen sitter kvar, länge. Klas föreläser om mod, att göra det omöjliga möjligt och att det sitter hos dig. Var dig själv och skapa din egen framgång. Han är sedan många år en av Sveriges mest efterfrågade och prisade föreläsare

Linda Björck
Linda Björck är företagare sedan 26 år, utbildad social media manager samt utsedd till en av Sveriges främsta LinkedIn-experter. De senaste 10 åren har hon utbildat i LinkedIn och genomför årligen ett 60-tal utbildningar, främst inom marknadsföring och kommunikation på LinkedIn. Hon har en prisbelönt blogg, en podcast och sänder live på Linkedin varje fredag. Linda ingår i en utvald expertgrupp som har direktkontakt med företaget LinkedIn. Linda uttrycker sig med värme och sprider glädje när hon på ett medryckande utomordentligt pedagogiskt sätt generöst coachar och tipsar om olika framgångsfaktorer. Man vill bara höra och ta del av av Lindas stora kunskapsbank mer och mer och mer och mer.

Mats Lewan
Med retorisk skicklighet, en hoppfullhet och passionerad talarstil beskriver Mats hur vår omvärld förändras i en allt snabbare takt och hur de nya förändringarna kommer påverka våra liv. Mats är utbildad civilingenjör vid KTH i Stockholm och har under flera år arbetat som redaktör och journalist på olika tekniska tidskrifter. Mats är en trend- och framtidsspanare som ger en fingervisning om vart mänskligheten är på väg inom en rad olika områden. Han gör det svåra enkelt, han visar mod och inspirerar oss att pröva den nya teknikens oanade möjligheter. Vi kommer ihåg. Mats talar i bilder med retoriska knep som stimulerar minnet att komma ihåg föreläsning länge. Mycket länge.

Mouna Esmaeilzadeh
För att hon är både engagerad, engagerande, förståelig, närvarande och vågar ta ställning. För att hon som hjärnforskare kan prata om sådant som både är stort och alldeles vardagligt - på ett sätt som inspirerar och gör oss nyfikna. Mouna är läkare, hjärnforskare och entreprenör och hon utmanar oss i sin tes om att vi kan bli 150 år gamla! Mouna ger nya tankar, reflektioner och ett närmande till våra värderingar. Att hon har studerat så olika ämnen som musik, filosofi och neurovetenskap ger inte bara tyngd utan även trovärdighet på riktigt. Sist men inte minst imponeras och gläds vi åt hennes engagemang för mänskliga rättigheter både utifrån sin bakgrund från Iran och sitt arbete inom FN. Det gör henne till en förebild.

Nicklas Hermansson.
Nicklas Hermansson kan verkligen konsten att måla upp en levande bild av framtiden. Hans spaningar är spännande, läskiga, inspirerande och allt där emellan. Men oroa dig inte. Du får också konkreta tips på hur du framtidssäkrar dig själv och verksamheten. Det här är en talare som visar och förklarar de trender, begrepp och fenomen som formar framtiden. Efteråt är du yr och omskakad. Men vänta en timme eller två. Din hjärna kommer skicka fram helt nya idéer och tankar. Och det är väl själva grejen med en mästerlig talare?

Olof Röhlander
Olof Röhlander är förmodligen vårt lands mest prisade föreläsare genom åren. Uppmärksammad av SVT genom dokumentären om ”Talaren”. Nu bättre än någonsin. Han äger de stora scenerna, de största eventen. Alltid efterfrågad. Olof trollbinder sin publik med stor charm, hög energi och med inbjudande tankar om hur vi egentligen fungerar som människor. Han tar tag i det som spelar roll för att kunna skapa motivation och arbetsglädje på riktigt. Sprunget ur den senaste forskningen tillsammans med Olofs egna erfarenheter fokuserar han på förändring, eget ansvar, hantera press, komma bättre överens med varandras olikheter och hur vi därmed kan få en bra dag. Inspirerande, roligt och lärorikt. Fyllt med energi, skratt och igenkänning.

PG Wettsjö
PG Wettsjö förför sin publik med en osedvanlig talang som talare, publiken i centrum, humor i kubik, retoriska knep varvas med kärnfulla budskap. En talare och inspiratör i världsklass. Oavsett om PG genomför en kort föreläsning eller en längre utbildningsprocess så är effekten av insatsen det betydelsefulla, att skapa resultat, att vi gör något annorlunda efteråt. PG har tagit fram flera modeller och strategier som idag används av ett stort antal ledande säljorganisationer. Han är författare till flertalet omtalade böcker om kommunikation, kundservice och presentationsteknik och har dessutom utbildat och inspirerat många andra framgångsrika talare genom åren, en nestor i branschen.

Samir Abu Eid
Utrikeskorrespondent för SVT. Alltid påläst, lugn och genuin trots att han vistas och rapporterar från platser av krig och konflikt. Han varvar elegant fakta och personliga historier från de områden han rapporterar ifrån. Han har en fint förankrad och personlig röst och han tar tydliga pauseringar och höjer värdeord på ett exemplariskt sätt. Han har dessutom en avslappnad relation till kameran vad det verkar och framstår som sympatisk. Utöver det besitter han ett stort mod eftersom han ständigt är utsatt för fara i sitt arbete. 

Seth Engström
är magiker och en av Sveriges mest bokade artister. Han har idag trollat professionellt på heltid i över 17 år och är internationellt ett av de mest respekterade namnen i branschen och hans häpnadsväckande arsenal av korttricks har förbluffat miljontals människor världen över. Seth Engström har en enastående förmåga att med ungdomlig entusiasm, verbal elegans, glimt i ögat och en sjutusan till skicklighet skapa uppmärksamhet och wow-effekt i både close up korttricks och från storslagna scener. Dessutom bjuder han in till korta inspirerande filmklipp, där han delar med sig av både yrkesskicklighet och det väl bokade turnélivet. 

Shahrzad Kiavash
Hon är inte bara karismatisk på scen, utan en mycket begåvad talare, hon är äkta också. Brutalt äkta och ärlig! Shahrzad har gått igenom en tuff sjukdom, med en funktionsnedsättning som följd, men därefter kommit, inte bara tillbaka till livet utan också blivit en idrottare i absoluta världsklass. När man hör henne prata om att aldrig ge upp, att kämpa så får man grym energi och känner sig redo att ta tag i sin egna personliga utveckling. Och kanske framförallt - sluta gnälla över i-landsproblem och vardagliga petitesser. Hon sprider helt enkelt positiva vibbar från scen.

Tareq Taylor
Krögare, TV-kock och kokboksförfattare. Nomineras för sitt målande sätt att beskriva och inspirera till vad vi gör varje dag, äter mat. Detta parat med funderingar om livet och relationer både inom och utom familjen. Allt på ett enkelt och delvis utlämnande sätt med en blandning av humor och allvar.
 

Bilder från tidigare års vinnare:

Vinnaren Eva Röse överraskas i Warner Bros studio på Riddarholmen 14 nov 2022
Vinnaren Eva Röse överraskas i Warner Bros studio på Riddarholmen 14 nov 2022
Lena Skogholm överraskas direkt efter sin föreläsning 15 nov 2021
Lena Skogholm överraskas direkt efter sin föreläsning 15 nov 2021
Björn överraskas på Grand Hotel 11 november 2020 med prisbord och statyett.
Björn överraskas på Grand Hotel 11 november 2020 med prisbord och statyett.
Charbél Gabro, vinnare 2019, överraskas efter föreläsning på Uppsala Universitet
Charbél Gabro, vinnare 2019, överraskas efter föreläsning på Uppsala Universitet
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Årets Talare 2015, Olof Röhlander överraskas vid en ceremoni på restaurang Knut, 28 november
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.