P&P bild

Stora Talarpriset 2020
Stora Talarpriset är Sveriges största och är ett helt neutrala pris.
Ett bevis på vem som är Sveriges bästa talare. Tio talare nomineras av P&P Meetings och ytterligare en vardera från varje juryföretag som deltar. Totalt i år nomineras 19 talare (normalt 20 men en talare har nominerats av två jurymedlemmar). Detta sker i augusti.
En vinnare tas fram efter att juryn lagt sina poäng under september som bedöms efter kriterier för vad som kännetecknar en bra talare. Vinnaren överraskas med prisceremoni i november. Syftet med priset är att uppmärksamma talekonsten och det arbete talare gör för att berika andra med kunskap, inspiration och motivation.

Motivering
”Han är på riktigt och talar från hjärtat på ett äkta sätt. Med stor visdom, klokskap och humor berör han sin publik in i hjärteroten. Han vågar prata om de stora frågorna, livet, kärleken, meningen och döden och i dessa budskap lämnar han ingen oberörd. Oavsett vad han tar sig an, så som föreläsningsturnén Nycklar till Frihet som setts av över 20 000 personer i 26 städer eller det bejublade Sommarpratet som sändes i P1 den 26 juni ger han publiken både tårar och skratt. Det unika med honom är hans förmåga till närvaro - oavsett publikens storlek skapar han känslan av att vi sitter precis bredvid honom och att han talar till just mig. Han är en stor talare och människa och han kommer aldrig att falla i glömska”. Stora Talarpriset 2020 går till.
Björn Natthiko Lindeblad
 

Priset
- Diplom, blommor och statyett. 
- Ära, berömmelse och artikel i Eventeffect.se, magasinet Svenska Möten och andra medier.

Juryns medlemmar
Lennart Paulsson, juryns ordförande, P&P Meetings
Nina Buchaus, Crevi Retorik
Per Furumo, Voice & Message
Kjell Dahlin, Popretorik
Jacqueline Asker, asQer visual communication
Annacarin Nilsson, InterACT Communication
Pär Bäckman, ledamot Svenska Eventakademin/publikstolen, Pär Bäckman Kommunikation
Ulrika Nybäck, Stockholm Creative Partner 
Anna Almberg, Anna Almberg AB
Pernilla Silfverhielm Silfverhielm Consulting
Gabriella Lockwall, Lockwall Kommunikation

Mediepartner
eventeffect.se, mötes- och eventbranschens nättidning.
 
Vinnare sedan starten
2014 - Lisa Ekström
2015 - Olof Röhlander
2016 - Aron Andersson
2017 - Milad Mohammadi
2018 - Klas Hallberg
2019 - Charbél Gabro
2020 - Björn Natthiko Lindeblad


Vad kännetecknar en bra talare?
- Brinner för sitt budskap.

- Förmåga att med sitt budskap nå ut till sin publik.
- Behärskar konsten att övertyga, god retorik.
- Använder ett uttrycksfullt kroppsspråk som stärker budskapet.
- Väger in historier som berör.
- Skapar häpnadsväckande ögonblick.
- Skapar närvaro med sin publik.
- Får talet att låta som en konversation.
- Glimt i ögat, humor, får publiken att känna igen sig, skratta.
- Behärskar interaktion och dialog med publiken.
- Använder pauseringar så att budskapet sjunker in.
- Disponerar avsatt tid för föreläsningen väl.
- Kunnig i ämnet och trygg i samtal.
- Gör det svåra enkelt.
- Ödmjuk inför uppgiften
- Har tränat att stå på scen.

- Strävar efter att konstant bli bättre. 
- Söker nya sätt att förmedla och paketera sina budskap.
- Överraskar sin publik
- Ser sin publik i ögonen
- Är tydlig 
- Är väl förberedd

Värdegrund -Vinnare av Stora Talarpriset
- Hen står upp för alla människors lika värde, oavsett ålder, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning och sexuell läggning.
- Hen har nolltolerans mot alla former av kränkningar, förtryck, hot och våld – i ord, skrift som i handling.

 

Nominerade 2020
I ordning efter lansering av kandidater från 1 augusti.

Amanda Borneke, nominerad #1
En ung, kraftfull, kompetent, besjälad och modig framtidsmotivatör, som driver hållbar samhällstransformation och som redan har lyckats öppna ögonen på en av de mest konservativa och mansdominerade branscherna som finns, byggbranschen. Amanda representerar framtidens talare på ett lysande sätt och är inte bara karismatisk och engagerande utan för dessutom fram viktiga budskap för oss alla om sann och innovativ hållbarhet.

Björn Natthiko Lindeblad nominerad #2
Han är på RIKTIGT och talar från hjärtat på ett äkta sätt. Med stor visdom, klokskap och humor berör Björn sin publik in i hjärteroten. Han vågar prata om de stora frågorna, livet, kärleken, meningen och döden och i dessa budskap lämnar han ingen oberörd. Oavsett vad han tar sig an, så som föreläsningsturnén ”Nycklar till Frihet”
som setts av över 20 000 personer i 26 städer eller det bejublade Sommarpratet som sändes i P1 den 26 juni ger han publiken både tårar och skratt. Det unika med Björn är hans förmåga till närvaro - oavsett publikens storlek skapar hans känslan av att sitta precis bredvid honom och att han talar till just mig. Han är en stor talare och människa och han kommer aldrig att falla i glömska.

Harald Moe nominerad #3
Nomineras för andra året i följd. Harald föreläser om säljdrivande beteende- och kommunikationsutveckling. Hans sceniska uttryck är väldigt genomarbetat och består av en mångfald tekniker som både innefattar teater, storytelling och kopplingar till parallella historier – kort sagt en mer avancerad föreställning än bara ett tal. Därtill är innehållet av djupare karaktär, som hanteras med en charmfullt touch. Haralds föreläsningar är nyskapande med ett rikt energitillskott till sin publik.

Kjell Dahlin nominerad #4
En briljant talare som verkligen talar i klarspråk, som berör, engagerar och som imponerande snabbt ställer om till en digital närvaro likväl som med kreativitet hanterar fysiska möten. Kjell föreläser om självledarskap och säljbeteende och är grundare av retorikbyrån Popretorik.  Han använder skickligt humorn som redskap för att nå fram. Och som han gör det. En bejublad estradör där hans praktiska tips direkt kan användas både av ledare och medarbetare för att få vilken organisation som helst att lyfta, rejält.

Mouna Esmaeilzadeh, nominerad #5
Mouna är en av de ledande experterna på framtidens hälsa. Hon är läkare, hjärnforskare och entreprenör inom förebyggande hälsa. Hon har även blivit känd som ”Doktor Mouna" i TV4 där hon förmedlar kunskap med behaglig tydlighet och med ett uttrycksfullt kroppsspråk som gör vetenskap begriplig för alla. Mouna spår att vi med rätt livsstil och medicinsk behandling kan bli 150 år gamla, bl.a med hjälp av robotar, artificiell intelligens och genteknik.

Christopher O´Regan nominerad #6
Historieberättare och stockholmsguide, känd från TV och radio, trollbinder sin publik med att levandegöra vår historia med ett fascinerande rikt ordförråd och inbjudande gester. En storyteller av högsta rang. Vi tycks vara ett med tiden och lär oss vad som utspelade sig i samhället för många, många år sedan. En naturbegåvning som pratar fritt med en bländande kunskap som gör Sveriges historia till ett roligt och medryckande ämne.

Mikael Andersson nominerad #7
Micke är företagare, författare, coach och en av landets populäraste inspirationsföreläsare. Han har föreläst för hundratusentals människor och för många förändrat deras liv för alltid. Micke är gift, har fyra barn och arbetar heltid. Egentligen en helt vanlig livssituation om det inte vore så att han varken har armar eller ben. Micke berättar med ett oemotståndligt leende om mod, normalitet, motivation och en stark drivkraft att nå målen och förverkliga sina drömmar. Allvar och svårigheter blandas med humor och glädje i tvära kast. På Stora Måldagen 2020 slog han publiken med häpnad i en av de mest kraftfulla föreläsningar som skådats.

Inger Hansson nominerad #8
Inger Hansson är en ljuvlig och beundransvärd medmänniska som får sin omgivning att skratta, gråta och ta del av livets möjligheter till fullo. Inger lämnar ingen oberörd. En talare som är mäkta älskad av sin publik inte minst av andra talare. Hennes berättarkonst är fascinerande, en storyteller av rang. Inger förmedlar allvarliga budskap i en skön blandning av humor, värme och visdom. Som föreläsare når hon rakt in i publikens hjärta med sina kloka tankar om hur vi människor verkligen får tiden att räcka till, hur vi bemästrar förändring och direkt ökar arbetsglädjen, flera grader, ja nästan till kokpunkten.

Bob Hansson nominerad #9
Bob Hansson är poet och författare, känd från radioprogrammet ”Allvarligt talat” och uppförde 2010 monologen ”Om lycka” på Dramatens stora scen. Med lekfull språkanvändning och galen energi hyllar Bob Hansson den bräckliga, vanliga människan. Hans föreläsning ”Kan vi inte vara snälla nu, för sen dör vi faktiskt” har en effektiv dramaturgisk kurva och är omväxlande fylld med svärta och strunt, med djupsinnigheter och skratt. Som föreläsare har han publiken i sin hand och förmedlar kärlek med självdistans och närvaro. Han får oss i publiken att gilla oss själva en stund, och gilla varandra. Det är inte illa.

Greta Thunberg nominerad #10
För hennes mod, glöd – och förmåga att få en hel värld att tystna. Och lyssna. Hon är även en skicklig talskrivare: det finns alltid en tydlig linje, struktur och poäng. Men framförallt behöver vi människor bli påminda om hennes budskap om och om igen. Vi har endast en planet. Och nu brådskar det om vi ska kunna rädda den – och oss själva. Greta Thunberg är en inspirationskälla för alla människor, talare eller inte.
 
Anders Tegnell nominerad #11
I kris behöver vi en fast hand att hålla i. Anders Tegnell, statsepidemiolog från Folkhälsomyndigheten har gett oss den handen från starten av pandemin och stått stadigt i blåsten. Sakligt och lugnt har han kommunicerat strategier och statistik. Han har också gett oss kontinuerlig information och gett känsla av närvaro och ansvar.

Kjell A Nordström nominerad #12
Är en av Europas ledande forskare kring multinationella företag och den globala marknaden, med ekonomie doktorsexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Motivering: För att på ett levande sätt kunna beskriva även det mest komplicerade förhållanden och skeenden som berör och påverkar oss alla. Detta har den nominerade lyckats med i år och under en imponerande mängd år”.

Göran Adlén nominerad #13
Förmodligen Sveriges främste trendspanare, genom tiderna, som ständigt överraskar, ställer om, gasar i uppförsbackarna med senaste nytt innan vi vet ordet av. Med stor portion humor, suveränt grepp om ord, bilder och associationer botaniserar han och uppdaterar årligen de trender och mekanismer som styr och omskapar vår tid. Utan att för en sekund tappa tråden eller förlora skärpa bjuder han i de mest skilda sammanhang och oavsett ämne sin publik på hisnande och underhållande aha-upplevelser.

Johanna Ragnartz nominerad #14
Johanna Ragnartz engagemang för vår tids ödesfrågor manifesteras i ett tilltal som når över rampen. I sin roll som VD för Håll Sverige Rent möter hon ständiga utmaningar vad gäller att få allmänhet och makthavare att på djupet förstå vikten av hållbarhet och det arbete som detta kräver. Johanna Ragnartz kommunicerar sitt budskap med pedagogisk och retorisk skärpa.

Kjell Enhager nominerad #15
Kjell Enhager är coach inom näringsliv, kultur och idrott. Han har föreläst för hundratusentals personer och coachat några av de största världsstjärnorna och företagen i Sverige och i världen. Kjell har en genuin nyfikenhet på det mänskliga beteendet. Hans spännande möten med människor i skilda miljöer, branscher och kulturer har lagt grunden till att han kan dela med sig av många värdefulla insikter om hur vi kan påverka och förändra våra egna liv, beteenden och uppnå bestående resultat, framgång och lycka. Kjell föreläser på ett inkluderande och beundransvärt sätt där deltagarnas utmaningar är i konstant centrum.

Annika R Malmberg nominerad #16
Annika R Malmberg lyser av energi och visdom. Hon är distinkt och tydlig i sitt budskap. Hon
har genom åren inspirerat och tränat tusentals människor – ledningsgrupper, team och säljare – till framgång, personlig utveckling och förbättrade resultat. Annikas förmåga att skapa insikter och förändring genom humor och igenkänning gör henne till en av Sveriges mest uppskattade och bokade talare.

Ann-Christine Ruth nominerad #17
Ann-Christine är präst och sedan 2014 professionell talare. Hon föreläser om längtan efter ett samhälle där människors olikheter inte betraktas som ett problem utan som en tillgång. Hon talar på ett medryckande och öppenhjärtigt sätt om normer och mångfald som en förutsättning för kreativitet och arbetsglädje.
Hon är inspiratör till nya filmen ”Min pappa Marianne” som handlar om hennes eget liv när hon beslöt sig för att leva öppen som den kvinna hon alltid känt sig som och hur det beslutet påverkade hennes familj.

Aron Andersson nominerad #18
Aron Anderson är professionell äventyrare och vida uppskattad inspiratör och föreläsare. Han har antagit utmaningar som de flesta inte ens skulle drömma om. Han är som människa och föreläsare modig och orädd och som vuxit som talare genom åren. Han talar på ett medryckande och enkelt sätt som går rakt in i publikens hjärta. Hans budskap är klockrent "att aldrig ge upp”.
 
David JP Phillips nominerad #19
David JP Phillips föreläser om konsten att hålla en presentation som fullständigt trollbinder publiken. Han har själv en sällsynt hög närvaro och är mäkta underhållande i sin roll som föreläsare. Han är rasande skicklig på att göra teorier bakom presentationsteknik och hur hjärnan fungerar begripliga, för alla. Att göra det svåra enkelt.
Dessutom har hans modeller inom retorikträning både i live och digitalt fått vida spridning inte bara i Sverige utan som gett eko och uppskattning i hela världen.


SLUT


Bilder från tidigare års vinnare:

Björn överraskas på Grand Hotel 11 november 2020 med prisbord och statyett.
Björn överraskas på Grand Hotel 11 november 2020 med prisbord och statyett.
Charbél Gabro, vinnare 2019, överraskas efter föreläsning på Uppsala Universitet
Charbél Gabro, vinnare 2019, överraskas efter föreläsning på Uppsala Universitet
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Klas Hallberg 2018, överraskas efter sin bejublade föreställning på Scalateatern i Karlstad.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Milad Mohammadi vinnare av Stora Talarpriset 2017. Överraskas på Bryggarsalen.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Stora Talarpriset 2016 gick till Aron Andersson som överraskades vid en ceremoni i samband med launch av Sydpolenäventyret.
Årets Talare 2015, Olof Röhlander överraskas vid en ceremoni på restaurang Knut, 28 november
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.
Storsa Talarpriset 2014, Lisa Ekström som överraskades i hemmet, Järfälla.